Moruša Čierna STROM 

24.07.2024

Moruša čierna (Morus Nigra, Black Mullbery)Spoznajte tento majestátny strom a jeho výnimočné plody trocha bižšie...

Moruša čierna sa vyskytuje v severnej časti Bátovskej kotliny na úpätí Štiavnických vrchov v obciach: Pukanec, Devičany, Bohunice, Bátovce, Jabloňovce, Pečenice, Žemberovce, Čajkov, Rybník.

Stromy moruše čiernej rastú v našom regióne po stáročia. Nychádzajú sa najmä vo viniciach, ktoré im poskytujú špecifické podmienky. Spôsob, akým sa dostali na naše územie nie je úplne zrejmý. Je možné, že ich so sebou priniesli Rimania alebo sa importovali v čase tureckej invázie. 

Najstaršie kusy sú okolo 400 rokov staré. Väčšina stromov dosahuje vek 100 až 350 rokov. Sú známe záznamy v historických dokumentoch, ktoré referujú k výskytu moruší v našej oblasti už v 18. storočí. Tento druh ovocných stromov sa v takomto počte /700 kusov/ nevyskytuje nikde inde na Slovensku.

Plody moruše čiernej sa zberajú počas júla a v prvej polovici augusta. Dozrievajú postupne. Na strome sa v rovnakom čase nachádzajú plody úplne zrelé – čiernej farby, plody dozrievajúce – ružovkastej farby a plody nezrelé – biele. Chuť ovocia je sladko-kyslá. Je veľmi šťavnaté.

Obsahuje mnoho vitamínov: A, B2, B3, B6, C, E, K, luteín, kyselinu listovú, cholín, betakarotén, a minerály: železo, vápnik, fosfor, magnézium, draslík, omega 3 kyseliny, zinok, meď, selén, sodík a omega 6 kyseliny. Plody moruše čiernej chránia bunky proti voľným radikálom a napomáhajú detoxikácii organizmu. Pôsobia preventívne proti osteoporóze, nádorovým ochoreniam, chudokrvnosti.

Konzumácia plodov napomáha tráveniu, tvorbe krvných buniek, kostného tkaniva. Pomáhajú pri liečbe epilepsie, nespavosti a závratí. 

Obsahujú 78% vody, 18 % cukru, 1,6 % organických kyselín, 0,32 % minerálov.

Listy moruše čiernej sa využívajú pri liečbe prechladnutia, horúčok, bolestí hlavy. Majú antibakteriálne účinky.

Plody moruše čiernej sa môžu mraziť, sušiť a sterilizovať vo forme kompótu. Vyrába sa z nich chutný sirup, džem aj lekvár. Pitie čistej šťavy z moruše je výborný prostriedok posilnenia imunity.

Od ruku 2018 sa snažíme o popularizáciu moruše čiernej aj prostredníctvom festivalu moruše čiernej. Viac o moruši sa dozviete na stránke: www.morusacierna.sk. 

Festival moruše čiernej bude 7.9.2024 aj v Bátovciach - na Trhu Bátovce (7:30-16:00) v súlade s princípmi Slow Food. Bude doplnený predáškami spojenými s morušou a trhom a večer bude degustačná večera vedená Palim Sekerkom. 

Tento rok sme tiež požiadali o zápis moruše čiernej do Archy chutí.