Slow Food Pressburg

28.08.2025

Ďalším z partnerov festivalu je občianske združenie Slow Food Pressburg. 

Slow Food Pressburg je miestne konvívium medzinárodného hnutia Slow Food, ktoré sa zasadzuje za ochranu biodiverzity v rôznych kútoch sveta, za zlepšenie povedomia o systéme, ktorý riadi potravinovú produkciu, za zachovanie kulinárskeho dedičstva a tradícií, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou identity malých i veľkých národov na piatich kontinentoch. 

Snaží sa o zvýšenie povedomia o tom, ako naše potravinové správanie ovplyvňuje výrobné procesy a v dôsledku aj naše ekosystémy. Zasadzuje sa za právo na dobré jedlo pre všetkých a vyzýva k zodpovednosti za naše dedičstvo, za záchranu biodiverzity, kultúry a poznania. 

Ľudí, aktívnych v komunite Slow Food Pressburg spája, už viac ako 13 rokov, radosť z dobrého jedla, zodpovednosť k miestnym komunitám a k životnému prostrediu. Kvalitné potraviny sú pre nich hodnotovou prioritou a tvoria súčasť ich bežných dní. Prostredníctvom vlastných aktivít sa snažia spájať remeselných producentov potravín s tými, ktorým záleží na tom, čo jedia a sú ochotní kvalitu férovo ohodnotiť. 

Slow Food Pressburg inicioval vznik Platformy Náš TRH (www.nastrh.sk), ktorej cieľom je vytváranie férových odbytových priestorov pre drobných pestovateľov, rodinné farmy a manufaktúry, pomáhať im dostať ich produkty k tým, ktorým záleží na kvalite a pôvode surovín, z ktorých varia a toho, čo dennekonzumujú. 

Zároveň slúži ako komunikačná platforma a zabezpečuje pre svojich členov poradenstvo, konzultácie, mentoring. Umožňuje výmenu skúseností, podporuje rôzne formy spolupráce medzi trhmi, ako i medzinárodné projekty.

Ďalším projektom konvívia je Festival remeselných potravín DEGUSTORIUM (www.degustorium.sk), ktorý sa na jeden deň stane autentickým miestom stretnutí, poznávania a spojí výrobcov kvalitných potravín a tých, ktorí akokoľvek s ich výrobou súvisia s konzumentmi, pre ktorých je kvalita dominujúcou prioritou. Je skvelou príležitosťou na prezentáciu kvalitných produktov a výnimočných ľudí, ktorí sú súčasťou ich príbehov. Vytvára priestor na výmenu skúseností, ponúka inšpirácie. Súčasťou programu sú zaujímavé panelové diskusie na atraktívne témy, výnimoční rečníci, degustácie, prednášky, workshopy, varenie naživo a nechýbajú ani trh a pouličné jedlo. Od roku 2024 sa festival koná každé dva roky a mení lokácie. Každé dva roky sa koná na novom mieste s cieľom upozorniť na zaujímavé lokality, úspešné komunity a inšpirovať ľudí k cestovaniu po našich regiónoch. Najbližší, už 6.ročník, sa uskutoční 30.5.2026 v Moravskom Lieskovom.

Okrem platformy a festivalu sa rodí Konferencia "SOILutions - cesta k životaschopnému vidieku" ktorej 1. ročník sa uskutoční už 21. októbra 2025 v Moravskom Lieskovom. V dobe klimatickej neistoty, vyľudňovania vidieckych oblastí a degradácie pôdy je najvyšší čas zmeniť prístup a spôsob myslenia nielen vo vzťahu k pôde, ale aj k celkovému spôsobu hospodárenia v krajine. Sme presvedčení, že zdravá pôda, kultúrna krajina a spravodlivé potravinové systémy sú základom sebestačného a atraktívneho vidieka. Práve na týchto hodnotách stavia konferencia, ktorá spojí farmárov, remeselných výrobcov potravín, odborníkov, komunitných lídrov a nadšencov novej poľnohospodárskej paradigmy.

Petra Molnárová

líder konvívia Slow Food Pressburg, o.z.

+421 905 877088
www.slowfood-pressburg.skhttps://www.nastrh.sk/
https://www.degustorium.sk
https://www.facebook.com/slowfoodpressburg
https://www.instagram.com/slowfood_pressburg
www.slowfood.com