Archa chutí
Archa chutí (angl. Ark of Taste) je medzinárodný katalóg potravín, plemien zvierat, druhov rastlín a drevín, ktoré sú významné z hľadiska chuti, kultúrneho dedičstva alebo biodiverzity, ale hrozí im zánik.
Kto ju založil:
Vytvorila ju organizácia Slow Food, ktorú v roku 1989 založil taliansky aktivista Carlo Petrini. Samotná Archa chutí vznikla v roku 1996 ako jej projekt.
Archa chutí slúži na:
- zachovanie biodiverzity potravín – dokumentuje a propaguje tradičné odrody rastlín, plemená zvierat a spracované potraviny, ktoré sa prestávajú používať.
- podpora miestnych komunít – motivuje pestovateľov a výrobcov, aby pokračovali vo výrobe tradičných produktov.
- ochrana kultúrneho dedičstva – uchováva príbehy a postupy viazané na jednotlivé potraviny.
- vzdelávanie spotrebiteľov – upozorňuje, že rozmanitosť chutí a druhov je ohrozená globalizáciou a industrializovaným poľnohospodárstvom.
V Arche chutí sú dnes tisíce produktov z celého sveta — od starých odrôd jabĺk, cez špecifické syry, až po lokálne druhy dobytka. Cieľom je nielen "zapísať" ich do zoznamu, ale aj podporiť ich návrat do bežného života.
Medzi 18 slovenských pasažierov zapísaných v Arche chutí patria napríklad:
- Adzymka – tradičný nekvasený chlieb v tvare placky.
- Bratislavské rožky – sladké pečivo plnené makom alebo orechmi.
- Parenica – tradičný syr z ovčieho mlieka.
- Zázrivský korbáčik – ručne stáčaná parená syrová stuha z kravského alebo ovčieho mlieka.
- Liptovská ovčia bryndza – vyrábaná z nepasterizovaného ovčieho mlieka, s výraznou chuťou a arómou.
- Biela hus – plemeno slovenskej bielej husi z okolia Nitry
- Benediktínska slivka zo Štôly – tradičný druh sliviek
Títo pasažieri boli zapísaní do Archy chutí, pretože sú úzko spojení s konkrétnymi regiónmi. Na výrobu produktov sa používajú pôvodné suroviny a tradičné technológie, no hrozí, že ich vytlačia priemyselné náhrady alebo zmena životného štýlu.
Dva slovenské poklady sa vďaka nominácii z Gazdovského Trhu Bátovce dostali do medzinárodnej Archy chutí!
Slovensko má dôvod na gastronomickú hrdosť – moruša čierna a brhlovské podlievané buchty boli oficiálne zapísané do medzinárodného katalógu Archa chutí (Ark of Taste), ktorý spravuje hnutie Slow Food. Tento prestížny zoznam zhromažďuje výnimočné potraviny z celého sveta, ktorým hrozí zánik, aby ich chránil a zachoval pre budúce generácie.
Moruša čierna
Moruša čierna je ovocie s bohatou históriou a vysokou nutričnou hodnotou, ktoré sa kedysi hojne pestovalo na dvoroch a záhradách. Jej tmavé, sladkokyslé plody sú bohaté na vitamíny, antioxidanty a typickú intenzívnu arómu. Dnes je moruša čierna ohrozená ústupom tradičných sadov a zmenou životného štýlu, preto je jej zápis do Archy chutí dôležitým krokom k zachovaniu tejto ovocnej tradície na Slovensku.
Brhlovské podlievané buchty
Táto jedinečná sladká špecialita pochádza z obce Brhlovce v regióne Hont. Jemné kysnuté cesto plnené slivkovým lekvárom sa počas vyprážania podlieva vodou a zakrýva, čo dodáva buchtám výnimočnú vláčnosť a jemnosť vo vnútri a chrumkavosť na povrchu. Po príprave sa obaľujú v maku, orechoch, škorici alebo kakau. Receptúra má viac než 80 rokov a uchováva ju niekoľko generácií miestnych gazdiniek. Zápis do Archy chutí potvrdzuje jej jedinečnú chuť a kultúrnu hodnotu.
Význam zápisu
Zaradenie týchto dvoch produktov do Archy chutí znamená nielen uznanie ich chuťovej a kultúrnej hodnoty, ale aj záväzok podporovať ich pestovanie a výrobu. Cieľom je, aby sa naďalej objavovali na slovenských stoloch a nezmizli z nášho kulinárskeho dedičstva.
"Každý zápis do Archy chutí je ako odtlačok chutí a vôní, ktoré nechceme stratiť. Brhlovské podlievané buchty a moruša čierna sú našou odpoveďou na uniformitu jedál a ovocia vo svete," hovorí nominátorka týchto produktov.