5-te výročie Trhu Bátovce
Pred vyše piatimi rokmi začali členovia Gazdovského spolku Hont - Tekov rozmýšľať, ako dostať svoje kvalitné potraviny bližšie k širokej verejnosti priamo v mieste svojho pôsobenia. Na jar roku 2019 sa Gazdovský spolok zastúpený Marcelou Nemcovou požiadal o spoluprácu Obec Bátovce zastúpenú starostom Petrom Burčom a MAS - OZ Tekov Hont zastúpenú manažérkou Monikou Slížkovou.

Všetky zastúpené strany videli v trhu miestnych výrobcov potravín potenciál rozvoja mikroregiónu a tak jednania netrvali dlho. Myšlienku podporilo aj Obecné zastupiteľstvo v Bátovciach, ktoré schválilo VZN ustanovuje trh. V sobotu 17. júna 2019 sa uskutočnil prvý Gazdovský trh v Bátovciach. Trh rýchlo prešiel od dvojtýždňového intervalu ku trhu každú sobotu a keďže bolo potrebné určiť smerovanie a zachovanie kvality trhu, organizátori pristúpili u Potravinovému kódexu Slow Food Pressburg.
Snaha o vysokú úroveň trhu bola v máji 2022 odmenená pozvaním do svetovej siete Mercati della Terra (Trhov Zeme) združenia Slow Food International. Trh Bátovce je súčasťou platformy Náš trh, ktorá združuje trhy, ktoré prijali Kódex trhov Slow Food Pressburg. Za tých 5 rokov si organizátori a účastníci prešli všeličím.
Zvládli aj pandémiu; po uvoľnení protipandemických opatrení dbali na dodržiavanie protipandemických opatrení, limitovaný počet a odstupy medzi účastníkmi. Trhovníci to zvládali za zimných mrazov a snehových metelíc, v horúčavách i v daždi. Dokazovali to aj vďaka dobrej atmosfére medzi účastníkmi trhu.
Trh Bátovce sa stal obľúbeným zdrojom najkvalitnejších lokálnych potravín a získava si stále viac svojich zákazníkov a priaznivcov, bez ktorých by to nemalo zmysel. Trh Bátovce sa postupne stal miestom dobrých potravín a príjemných sobotných stretnutí.
Ranná káva, raňajky a nákup domov , príjemné rozhovory medzi predajcami a kupujúcimi sú pravidelným spoločenským rituálom, na ktorý sa účastníci tešia.
Piate výročie si pripomenuli aj krstom nového loga, ktoré rebrandoval a jedinečné remeselné autorské písmo vytvoril známy dizajnér Maroš Schmidt, riaditeľ Slovenského centra dizajnu.
Starosta Peter Burčo pripomenul, že myšlienka trhu bola úspešná najmä vďaka spojeniu komunít a vyslovil vieru, že to tak bude aj v budúcnosti. Potom spoločne s Marošom Schmidtom ligo pokrstili štýlovo - lokálnou špecialitou, fermentovanou morušovou kombuchou.
Organizátori veria, že sa každú sobotu uvidíme na tradičnom sobotňajšom Trhu Bátovce - Slow Food® Trh Zeme, kde môžete ochutnať a nakúpiť si čerstvé remeselné potraviny od miestnych gazdov a malých rodinných manufaktúr.
Zdroj: FB Obec Bátovce
Krst nového loga Trh Bátovce

Vznik rebrandu loga - Maroš Schmidt